DINERS UIT EN THUIS

vrijdag 13 juni 2025

Asperges met kipfilet en pancetta

 Asperges

Kipfilet

Champignons

Pancetta

Citroensap

Kook de asperges tot gewenste gaarheid. Droog de pancetta in de oven tot deze knapperig is.  Bak de kipfilet aan in een pan en laat verder garen in de oven. Snij de champignons in vieren, bak in wat mooie boter rondom aan en blus af met citroensap.

Jaren geleden meegebracht uit Italie. Rosso 2018

dinsdag 10 juni 2025

Asperges met zalm en zeekraal

 

Asperges

Zeekraal

Lente ui

Witte wijn

Room

Olijfolie


Kook de asperges naar gewenste gaarheid. Was de zeekraal en verwijder de harde steeltjes, snijd de lente ui in kleine ringen. Wok de zeekraal en lente ui in olie tot de zeekraal mooi groen kleurt.  Schenk witte wijn in pannetje en laat wat inkoken, voeg de room samen met fijn gesneden gerookte zalm toe. Kook opnieuw wat in in. Leg de zeekraal op bord, daaroverheen de asperges en daaroverheen de saus.


Deze wijn hebben we al vaker gedronken bij dit soort gerechten.

Blijft een heerlijke wijn.

maandag 9 juni 2025

Asperges met avocadosausje en gerookte zalm

asperges

gerookte zalm

zalmeitjes

avocado

limoen

dille 

lente uitjes

roomkaas

zure room

Snij de avocado in partjes voeg samen met limoensap, dille en roomkaas en zure room in blender. Mix tot een mooie saus en smaak af met peper en zout.

Snij de lente ui in fijne ringen. Verdeel de asperges op een bord , verdeel wat saus over de asperges leg hierop de gerookte zalm. Maak af met wat in ringen gesneden lente ui, zalmeitjes en zure room.

Lekker met wat gebakken aardappeltjes.


Wij zijn geen echte fan van Zuid Afrikaanse wijn.

Maar deze smaakte er heerlijk bij.


zondag 8 juni 2025

Asperges echt traditioneel

 Ei

Asperges

Ham

Boter

Peterselie

Kook de asperges. Kook de eieren hard.

Smelt de boter op een laag vuurtje. (niet bruin)

Verkruimel de eieren en snij de ham in kleine blokjes, mix door elkaar en voeg de peterselie en de gesmolten boter erbij.

Gevonden bij de Lidl, jammer genoeg niet altijd op voorraad.

zaterdag 7 juni 2025

Gemarineerde asperges met tong

Zoals als eerder vermeld, Dimph is de afgelopen weken de kok in huis. 
Dit is weer een van haar mooie en smaakvolle gerechten.

Tong

Asperges

rode ui

Selderij

Olijfolie

Rode wijnazijn

Aardappel

Olijven

Vinaigrette

Snij de selderij en ui erg fijn. Ontdoe de sinaasappel van de schil en snij in partjes, vang het sap op. Meng dit alles in kom en voeg dan rode wijnazijn, sinasappelsap en olijven toe. Kook de asperge en laat goed uitlekken. Voeg de asperges toe aan de vinaigrette en laat zeker een half uur intrekken.

Borstel de aardappeltjes en gaar deze in water, bak de aardappeltjes daarna in wat olie.

Bak de tong mooi in een hete pan en laat even rusten.

Dit was een mooie wijn hierbij.

donderdag 5 juni 2025

Lasagne van asperges

 Lasagne vellen

Melk

Bloem

Ham

Pesto

Boter

Maak de "witte saus" door boter te smelten en daar de bloem bij te doen, laat even goed doorkoken zodat de bloem smaak verdwijnt. voeg betje bij beetje de koude melk toe en roer stevig tot er een mooie roux ontstaat. mix hier de pesto onderdoor.

Neem een ovenschaal en doe hier de roux in, leg daar de ham bovenop, dan de lasagnevellen en dan daarop de beetgaar gekookte asperges, hierop wat pestosaus. Herhaal dit alles nog een keer, zorg dat je als laatste de saus erover giet. Rasp nog wat kaas naar keuze over het gerecht en zet 40 minuten in de oven op 180 graden.


Heerlijk met deze wijn.

woensdag 4 juni 2025

Couscous salade

 Couscous salade

Couscous
Rozijntjes
Venkel
Aubergine
Courgette
Olijven
Tomaat
Rode ui
Ei
Fetakaas




Snij de tomaat in parten, de venkel ragfijn en de rest van de groenten in kleine blokjes. Doe alles in en ovenschaal besprenkel met olie en kruid met kruiden naar wens. Zet 40 minuten in oven op 180 graden. Kook de eieren ondertussen. Bereidt de couscous volgens voorschrift en meng de rozijntjes eronder als de couscous 'droog' is. Serveren spreekt voor zich.

dinsdag 3 juni 2025

Asperge met een Italiaans tintje

Trostomaten

Rozemarijn /  tijm

Knoflook

Olijfolie

Eieren

Pancetta

Pijnboompitjes

Parmezaan

Pesto


Gedroogde tomaatjes

Doe een flinke scheut olijfolie in een potje, snij de tomaatjes in twee en droog deze in een oven op 125 graden 2,5 tot 3 uur. Laat deze iets afkoelen en meng door de gekruide olijfolie.

Krokante Pancetta

Droog de pancetta in de oven op 180 graden (8 tot 10 minuten) laat uitlekken op wat keukenpapier.

Kook de asperges en de eieren.

Verdeel de asperges over de borden en daaroverheen de in parten gesneden eieren, pesto en tomaatjes. Breek de krokant pancetta en verdeel samen met de pijnboompitjes en parmezaan.

maandag 2 juni 2025

Asperges met eendenborstfilet

 Eendenborstfilet 

Asperges

Mascarpone

Sjalot

Rozemarijn

Shitake

Aardappel

Knolselderij

Steranijs / sinaasappel / bouillon


Kook de aardappelen en knolselderij goed gaar en pureer tot gladde creme.
Snij de vetrandjes van de eend af en snij in kleine blokjes, snij de vet kant van de eend in ruitjes.
Bak de eend aan en laat verder garen in de oven, Bak de eenden blokjes in een droge pan en zet apart.
bak in dezelfde pan de ui en blus af met het sinaasappelsap en bouillon. Voeg het steranijs toe en een sneetje peperkoek toe en laat een paar minuten sudderen. (dit zorgt voor de binding van de saus)
Snij een sinaasappel in blokjes en voeg die vlak voor het opdienen toe aan de saus. Bak de shitake in wat olie en doe de eenden blokjes erbij.

Deze wijn hebben we meegebracht uit Frankrijk.
We kwamen tot de ontdekking dat het al lang geleden was dat we dit wijnhuis bezocht hebben. 
Het is toch een van ons vaste wijnhuis. wat we eigenlijk iedere keer bezoeken als we in Frankrijk zijn.




zaterdag 31 mei 2025

Risotto met asperges

Risotto met asperges, morieljes en kipfilet 


Parmazaanse kaas

Risottorijst

Kipfilet

Morieljes

Asperges

Sjalot

Gevogeltebouillon

Witte (droge) wijn



 Snij de asperge in stukjes. hou de puntjes even apart, kook de asperges naar gewenste gaarheid. De puntjes op het laatst even mee koken.

Snij de sjalotje fijn en zet aan in wat olie, voeg de risottorijst toe en laat glazig worden, blus af met witte wijn. Voeg nu steeds wat bouillon toe onder roeren. Als het vocht is opgenomen weer bouillon toevoegen. herhaal dit tot de risotto gaar is.

Bak de in reepjes gesneden kipfilet in boter samen met de morieljes. kruid met peper en zout. Neem de asperges uit de pan en houdt warm, haal de asperges even door de boter in dezelfde pan.

Spatel de asperges, kipreepjes, gemalen parmezaan kaas en morielje door de risotto.


Mooie Chardonnay bij gedronken.

(deze wijn hebben we ook in de risotto gedaan)