DINERS UIT EN THUIS

zondag 9 februari 2014

Een avond met Ma, Bonnie en Eron

Regelmatig krijgen wij de vraag van ons nichtje Bonnie "wanneer mag ik weer komen eten bij jullie?"
En steeds vraagt ze dan om bepaalde gerechten, deze keer niet. Mochten wij dus uitzoeken. Wel vindt ze het leuk steeds mee te helpen in de keuken.

Het zijn dan ook steeds gezellige avondjes.

Het werd deze avond;





Trio van zalm.
De zalm is 20 min. gerookt op mot met jeneverbes.

Links, Zalm op hutspot met gebakken wortel.
Midden, Gemarineerde zalm met bietjes, sjalot en mierikswortel mayonaise.
Rechts, Zalm met een toast en paddenstoelen.


Garnalensoep
Pel 1 kg verse garnalen. Fruit 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook in wat boter voeg de schellen van de garnalen erbij en blus af met 1 dl droge witte wijn. laat even stoven en voeg 1 ltr bouillon toe. laat dit alles 30 minuten zachtjes koken. Filter de bouillon en voeg de garnalen toe. laat paar minuten verwarmen. Als laatste 1 1/2 dl room toevoegen en afmaken met zout en peper.




Reerug met knoflook Dijonmosterd cranberry's.
Bak de volledige reerug aan in goede boter en bedek met 200gr. ontbijtspek, zet deze daarna 20 min. in een op 220 gr voorverwarmde oven. Ondertussen 1 dl rode port, 1 dl rode wijn en 3 dl wildfond  inkoken. Kook de cranberry's mee. Voeg
2 gesnipperde teentjes knoflook en 1 dl room toe en laat weer indampen tot romige saus. Bak de bospaddenstoelen kort in wat olie. Maak de pasta volgens recept.
Torentje van kletskop, vanillecreme, banaan en sorbetijs

Vanillecreme, 4 dl slagroom met 50 gr suiker en zaadjes van 1 vanille peul opkloppen tot mooie creme.
Sorbetijs, 85 gr cacao samen met 250 gr suiker mengen en daarover een 1/2 ltr. kokend water gieten.  65 gr. goede bittere chocolade erdoor heen mengen en 1 eetl. cointreau toevoegen. In ijsmachine draaien.

De kletskoppen kun je zelf maken door 1 dl keukenstroop te mengen met 100 gr patentbloem, 100 gr, boter, 100 gr suikeren 50 gr amandelschaafsel. laat dit een uur rusten in de koelkast en draai er dan kleine bolletjes van die je in een oven van 180 graden bakt in 10 min.
Leg een kletskop op het bord met daarop wat creme daarop een schijfje banaan weer wat creme en weer een kletskop. Herhaal dit tot je het torentje hoog genoeg vindt. werk af met creme en banaan. Schep er een bolletje chocolade sorbet naast.

Omdat Ma, Bonnie en Eron geen echt wijn liefhebbers zijn schonken wij er voor ons een gewoon wijntje bij.