DINERS UIT EN THUIS
maandag 27 oktober 2014
Big Green Egg
Ik was allang op zoek naar de big green egg. Steeds informatie gezocht en bekeken maar nooit besloten om er een te kopen. De BGE is een uitgebreide BBQ met allerlei toebehoren om te grillen, roken en daarnaast te gebruiken als oven.
Alles met gebruik van houtskool.
Dimph besloot een BGE medium aan mij kado te doen voor mijn verjaardag.
Het eerste gerecht wat ik gemaakt heb is een gamba spies.
Marineer de gamba's in olie met knoflook, youzo en verse mint.
Dan langzaam garen.
Kruid het Iberico varkensvlees naar smaak en laat een uur marineren in de koelkast. Daarna op de grill rondom aanbraden en op laag vuur in de BGE laten door garen tot een kern temperatuur van 55 graden.
Doe een scheut whisky in een kom en daarbij wat lauw water. Week daarin de morieltjes. Bak de morieltjes in wat olie en voeg op het laatst wat room toe.
De witlof is sous vide gegaard, 45 minuten op 75 graden daarna gebakken in wat boter en afgesmaakt met een puntje suiker.
Aardappeltjes gebakken en afgeblust met wild fond.