DINERS UIT EN THUIS

dinsdag 7 januari 2014

Nog wat gerechten die wij de afgelopen weken bereidt hebben.

Wild paté
Marineer 250 gr. in blokken gesneden hertenvlees en 450 gr. varkenshals 1 uur in cognac. Draai samen met 100 gr. varkenslever door de molen tot fijn gehakt. Bak ondertussen de 150 gr. paddenstoelen even aan. Doe het zelfde met 2 mooie herten file's. Voeg 1 ei, zout, peper en kruiden toe aan de massa en meng goed. Bekleed een vorm met lardeerspek en vul de vorm voor de helft met de massa. Leg daarop de hertenfile en vul af met de massa. Bak au bain marie af in een oven op 180 graden tot binnen temp. van de paté 65 graden is.


(Als de temp. van de paté inwendig hoger wordt dan 65 graden wordt de paté grijs en droog)



De wijn Moulin-a-avent 2010 die wij hier bij dronken gaf een mooie balans aan het gerecht.







Wildsoep
Bak in een soeppan spekreepjes knapperig, voeg hierbij 150 gr. paddenstoelen in reepjes en bak vervolgens hierin 250 gr. wild vlees mooi bruin. vervolgens 200 gr. soepgroente toevoegen en even stoven. Blus af met groente bouillon. Voeg laurierblad toe en 1 eetlepel tomatenpuree. Bak de paddenstoelen in wat olie en breng op smaak met peper en zout. Leg de paddenstoelen in warm bord en giet daar de wilsoep overheen.


 Wildgratin


Bak 150gr. bacon reepjes in wat olie. Schep ze uit de pan en bak in dezelfde pan 1,5 kg. grof gesneden wildpoulet bruin. Haal dit ook uit de pan en snipper een ui, 3 knoflook teentjes,3 wortels, 2 stengels selderij. smoor al de groente in de pan en voeg 1 eetlepel bloem toe. Laat even garen en blus af met tomatenblokjes uit blik (400 gr.) en voeg 3 dl wijn en 3 dl bouillon toe. Nog wat rozemarijn, salie en sinaasappel rasp en laat ca 2 uur sudderen op matig vuur. Schil 500 gr aardappelen en snij in dunne plakken kook deze beetgaar en laat uitlekken.
doe het vlees en de groente in een ovenschaal en meng er 100 gr. zwarte olijven onderdoor. Leg dan de aardappelschijfjes dak-pansgewijs op het vlees en strooi er ruim parmasaanse kaas over. zet de schotel nog zo'n 15 min. in een voorverwarmde oven of tot de kaas goudgeel is.


Rully Premier Cru is een mooie begeleiding bij dit gerecht

 Wortelvelote met kreeft.
Snij 500 gr. wortel en 2 selderstengels in kleine stukjes en kook deze gaar in groente of vis bouillon met laurier, tijm, wat zout en peper. Voeg 1 theelepel karwei zaad toe Pureer tot mooie soep en voeg op het laatst wat room toe. Soep nu niet meer laten koken. Bak ondertussen het kreeftvlees aan in wat olie met boter. Leg de kreeft op een warm bord en voeg de soep toe
 Coquille met prei en kaaskoekje.
Stoof een fijn gesneden prei aan in wat boter voeg wat room toe en laat paar minuten smoren. Haal uit pan en laat uitlekken. wel warm houden.
Stort wat pittige kaas in een ring en laat dat op een bakmat goudbruin bakken in een oven op 180 gr.
Bak de coquille kort aan in wat goede boter.
leg een kaaskoekje op bord, daar wat prei op en dan de coquille. herhaal dit nog een keer en sluit af met kaaskoekje met wat prei














Navarin van zeevruchten